foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

18.07.2019
      
10.07.2019

 

 

6 lipca 2019 roku w Sali Rady Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów ukończenia studiów podyplomowych zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.

 

W tegorocznej edycji studiów podyplomowych zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności uczestniczyło 22 słuchaczy, głównie przedstawicieli zakładów przemysłu spożywczego oraz organów urzędowej kontroli żywności. Słuchacze, oprócz świadectwa ukończenia studiów podyplomowych, otrzymali certyfikat audytora wewnętrznego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000:2018 wydany przez TÜV Rheinland Polska.

Słuchacze wysoko ocenili zdobyte kwalifikacje. W ankiecie końcowej wszyscy jednogłośnie wskazali, że studia podyplomowe zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności realizowane na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie spełniły ich oczekiwania.

 

Wszystkim absolwentom dziękujemy za wspólnie spędzony czas w murach Naszej Uczelni oraz życzymy realizacji planów i sukcesów w sferze zawodowej.

 

08.07.2019

 

 

Firma NOWEL poszukuje pracowników na poniższe stanowiska:
Laboratorium
Kierownik Laboratorium
Laborant

Dział Technologii i Rozwoju Produktów
Młodszy Specjalista ds. Technologii i Rozwoju Produktów
Specjalista ds. Technologii i Rozwoju Produktów
Specjalista ds. Dokumentacji Jakościowo-Technologicznej

 Dział Kontroli Jakości
Specjalista ds. Kontroli Jakości

 

szczegóły w ogłoszeniu

04.07.2019
  
27.06.2019

 

Studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka realizują staże zawodowe biorąc udział w  projekcie „Wysokiej Jakości Staże szansą zawodową dla studentów TŻiŻCZ UP w Lublinie” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (Działanie 3.1 Kompetencje w Szkolnictwie Wyższym Osi III Szkolnictwo Wyższe dla gospodarki i rozwoju).

 

W roku akademickim 2017/2018 staże odbyło 37 studentów w 20 zakładach przemysłu spożywczego, w tym w zakładach przemysłu mięsnego i drobiarskiego, piekarniach, zakładach przemysłu zbożowego, mleczarniach, zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego. Studenci wysoko ocenili jakość odbytych staży. Wielu z nich otrzymało propozycję pracy w zakładach, w których odbyli staż.

 

W roku akademickim 2018/2019 projekt cieszył się znacznie większym zainteresowaniem studentów. W czerwcu 2019 roku staże rozpoczęło 50 studentów kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w 32 przedsiębiorstwach branży spożywczej. Staże potrwają 16 tygodni, do końca września 2019 roku.

 

26.04.2019

Serdecznie zapraszamy uczniów w wieku 15-18 lat chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnym projekcie: „Ścieżką CHEMiczną: uczę, doświadczam, rozumiem, korzystam, inspiruję”.

 

 


Projekt będzie realizowany przez pracowników Katedry Chemii Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W celu uzyskania szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu: sciezkachem.nozib@up.lublin.pl 

11.06.2019

 

W hali półtechniki Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii dostępne są maszyny do produkcji makaronów: prasa makaronowa i suszarnia komorowa, na których można samodzielnie produkować makaron. Można wyprodukować makaron w różnych, nietypowych kolorach i kształtach m.in.: kwiatków, gigli czy conchigliette.

 

 

W programie studiów kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka będą nowe przedmioty: BROWARNICTWO, WINIARSTWO I GORZELNICTWO!!!!

 

 

        

 

 

 

05.06.2019
  
03.06.2019

W dniu 31 maja 2019 roku w pracowni gastronomicznej Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się warsztaty kulinarne z panią Sylwią Stachyrą. Pani Sylwia jest zwyciężczynią 7 edycji programu TOP Chef Polska. Gotowała u słynnego Gordona Ramsay’a w Savoy Grill w Londynie. Obecnie pracuje jako Executive Chef Akademii Inspiracji Makro oraz jest właścicielem CookShe by Sylwia Stachyra.


 

W warsztatach brali udział Studenci II oraz III roku kierunku Gastronomia i Sztuka Kulinarna. Tematem przewodnim zajęć był Street food. W trakcie ich trwania wykonano od podstaw: bułkę bao z łososiem w sosie tariyaki i z kurczakiem w sosie orzechowym satay, a także azjatycką sałatkę.